Caldic logo

De veelzijdigheid van eiwitten bouwstof van ons lichaam (Dutch)

Whey eiwitten sport siperen bouwstoffen lichaam Marin Kwakernaak Caldic Ingredients Food Solutions Epke Zonderland

Bij eiwitten, proteïnen, denkt iedereen aan spieren en bewust of onbewust kan  iedereen, die niet direct aan bodybuilders denkt, hierbij een plaatje schetsen met  onze nationale turnheld Epke Zonderland. Het is bij de meeste mensen wèl bekend dat eiwitten in onze voeding de bouwstenen voor zijn voor onze spieren. Echter vergeet men vaak dat eiwitten als fundament voor ons ondersteunend bindweefsel, botten gewrichten, organen en zelfs onze hormonen een even grote, zo niet belangrijkere rol spelen.

Hoe werken eiwitten in ons lichaam?

In ons lichaam is continu in proces waarbij eiwit wordt afgebroken en elders weer opgebouwd. Bewegen door middel van lopen, dus inspannen van spieren stimuleert de opbouw van eiwitten in onze beenspieren, als er onvoldoende eiwitten door voeding wordt aangeleverd, wordt er elders in het lichaam eiwit afgebroken en via de bloedbaan getransporteerd naar de plek, in dit geval de beenspieren, waar deze nodig zijn. Elders kan zijn, spieren op een andere plek in het lichaam of organen of bindweefsel. Denk aan de Tourwinnaar met benen als boomstammen, maar armpjes als luciferstokjes, een sprekender voorbeeld van herverdeling van eiwitten is er haast niet. 

Een volwassene heeft gemiddeld 0,8gr eiwit per kg lichaamsgewicht aan eiwit nodig, dus iemand van 80 kg gebruikt 80x0,8= 64 gram. Bij sport, ouderdom, ziekte of herstel is deze behoefte hoger, tot wel 1,2 tot 1,5gr eiwit per kg lichaamsgewicht.

Bestaat er een eiwit van Columbus?

Door de vele applicaties is er nog) niet 1 eiwit die aan alle doelstellingen voldoet, maar met het  ruime aanbod van soorten eiwitten en de juiste kennis, is er voor iedere applicatie een oplossing beschikbaar.Er voor vrijwel iedere eiwitvraag een antwoord en er kan aan  iedere denkbare consumentenverwachting worden voldaan.
Welke eiwitten onderscheiden we en hoe kunnen we die inzetten binnen uw markt? Eiwitten bestaan uit een keten aminozuren. En worden onderscheiden in 3 groepen, te weten

  • essentiële aminozuren
  • non-essentiële aminozuren
  • conditioneel essentiële  aminozuren

Een simpele vergelijking; Op een toetsenbord komen letters en tekens (%#@) voor, de klinkers zijn net zo essentieel als de medeklinkers en de tekens.  Als  er letters en tekens ontbreken, kun je bepaalde woorden niet schrijven en is niet alles wat je schrijft even duidelijk. Zo zit het ook met de verschillende aminozuren.

Eiwitten kunnen van dierlijke oorsprong zijn, zoals uit zuivel, vis, vlees, botten en huiden en van plantaardige oorsprong, denk aan peulvruchten en soja. Eiwitten zijn specifiek. Zo gebruiken we voor sportvoeding veel wei-eiwit (kort  herstel) en caseinaat (lang  herstel).[BK1]  Dit kan verwerkt worden in zowel dranken, repen, sauzen en …
Nieuwsgierig naar de ontwikkelingen en mogelijkheden voor uw specifieke branche en doelgroepen? Neem vrijblijvend contact op met onze specialist Marin Kwakernaak via mail.

Consumentenbond suiker afvallen shakes onderzoek Gelita Peptiden Caldic Ingredients Food Solution sport collageen spierherstel Gewichtsbeheersing

Lees hier meer over de samenstelling van eiwitten dankzij Peptides